• Kumluca http://www.booked.net/
    +16°C

Haber


03

                             

Yaş sebze ve Meyve Sektörünün taleplerini ele almak üzere Ak Parti Antalya Milletvekilimiz Atay Uslu organizasyonuyla  Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde bir toplantı gerçekleştirildi.

Yaş sebze ve meyve sektöründe yer alan ana aktörlerin katılımıyla, sektörel beklentilerin, taleplerin ve çözüm önerilerinin görüşüldüğü toplantı, AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, Antalya Tarım ve Orman İl Müdürü Gökhan Karaca, Antalya Ticaret İl Müdürü Halil Özşahan, Kumluca Ticaret Borsası Başkanı Fatih Durdaş, Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Fahri Özen, Kaş, Demre, Finike, Kumluca İlçe Tarım Müdürleri, Kaş, Demre, Kumluca, Finike Ziraat Odaları Başkanları, Batı Antalya İlçeleri Komisyoncular ve Tüccarlar Derneği Başkanları, üreticiler, komisyoncular ve tüccarların katılımıyla gerçekleşti.

Toplantı da konuşan Kumluca Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanımız Fatih Durdaş, “ Gündemde fahiş fiyat farkları konuşuluyor. Marketler üretim bölgelerinden ürün alımı yaparken  %25 fire verdiği, satarken de %25 fire verdiğini dolayısıyla ürünün markete girmeden %50 fire verdiğini iddia etmekteler. Ayrıca hal rüsumu ödemedikleri halde ödediklerini söylerken bu durumun gerçeği yansıtmadığı, gerçeği yansıtmadığı halde marketlerin etiket fiyatlarına bu fireleri yansıttığını belirtmek istiyorum.” dedi

Komisyoncunun tüketiciye Ek maliyeti olmaz diyen Başkan Durdaş, “Üretim bölgelerindeki komisyoncular üreticinin malını satın almaz. Üretici adına aracı olarak ürünü pazarlar. Alım satım yapmaz yani üzerine herhangi bir fiyat eklemez. Alıcı esnafa (Market, İhracatçı, Tüccar) kaça satıldıysa üretici çiftçimize aynı fiyatı yazar, Devletimizin belirlemiş olduğu ölçüde üreticiden komisyonunu alır. Nasıl bir Hakim veya savcı görev yaptığı sırada Avukatlık yapamıyorsa üretim bölgesindeki komisyoncu da alım satım yapamaz. Bunlar dedikodudan ibarettir.Biz bu sebeple üretici ve tüketici bölgelerindeki hallerin ayrı ayrı değerlendirilmesini talep ediyoruz.

Bu tarz ortak çalışma ve ortak hareket edebileceğimiz toplantıların devam etmesini isterken bu toplantıyı da organize eden Vekilimiz Sayın Atay Uslu beye burada sizlerin huzurunda teşekkür ediyorum.Ayrıca Kumluca Ticaret Borsası olarak Sebze üretim maliyetleri ile ilgili yapmış olduğumuz çalışmayı katılımcılarımıza sunuyorum.” şeklinde konuştu.

AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, yaş sebze ve meyvenin hem üretimi hemde pazarlama süreci ile ilgili konunun taraflarını bir araya getirerek taleplerini ve çözüm önerilerini değerlendirmek istediklerini, ifade ederek “Tarım Antalya’nın ve Batı Antalya bölgesinin en büyük sektörü. Tarımın gelişmesi, çiftçimizin büyümesi için sektör temsilcileri ile kamu, sivil toplum, özel sektör üçlüsü bir araya geldik. İl müdürlerimiz, ilçe müdürlerimiz mevcut durumu özetlediler, tarım sektörünün paydaşlarının sorularını cevapladılar, talepleri kaydettiler. 

Yaş sebze ve meyvenin hem üretimini, hem pazarlanmasını, hem de ihracatını masaya yatırdık, istişare ettik. Yasal düzenlemeler,  uygulamalar, işbirliği çalışmaları, reklam ve Pr faaliyetleri  dahil önemli konularda ortak adımlar atıyoruz. Sorunlara çözümleri istişare yanında, Masadaki her bir paydaş görev yüklenme konusunda yapabileceklerini paylaştı. Tarım Sektörünün  paydaşları ile ortak çalışmaya devam ediyoruz.

Bu işbirliği ile inanıyorum önemli başarıları yakalayacağız. Hedefimiz Tarımı büyütmek, çiftçimizi güçlendirmek. ” dedi. 

Sektör temsilcileri ve STK başkanları da verimli bir toplantı olduğunu ifade ederek,  yalnızca sorunları iletmek için değil, çözümün parçası olmak, işbirliği içinde adımlar atmak için de daha güçlü çalışacaklarını ifade ettiler.

Okunma Sayısı: 805
resim