• Kumluca http://www.booked.net/
    +16°C

Haber


12
Türkiye’nin ilk ve tek Domates İhtisas Fuarı olan Sağlıklı Gıdanın Başkenti Kumluca Domates İhtisas Fuarı ziyaretçilerine kapılarını açtı.

Kumluca Sebze ve Meyve Toptancı Hali'nde 3 gün sürecek Domates İhtisas Fuarı'nın açılışına Kumluca Kaymakamı Tekin Erdemir, Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri, mahalle muhtarları, fuarda stant açan firma temsilcileri ve çiftçiler katıldı. Saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı'nın okunması sonrası Kuran tilaveti sunuldu ve açılış duası edildi.

Yönetim Kurulu Başkanımız Fatih Durdaş, "Domates özelinde, örtü altı üreticilerinin en yeni teknolojilerle buluştuğu, biyolojik mücadele kültürünün geliştirilmesi ve tarımda sürdürülebilirliğin ivme kazanmasına yönelik bilgilerin tartışılabildiği, ihracatçı ve ithalatçı firmalar ile sektör paydaşlarının bir araya geldiği Fuarımız, Kumluca’mızın ulusal ve uluslararası alanda domatesin merkezi haline getirilmesi, üretilen sağlıklı gıdaların dünya pazarına açılması bakımından çok önemlidir.

Bu fuarın düzenlenmesinin temel hedefi, Kumluca’nın seracılık ve domates üretimindeki marka değerini yükseltmek, tarım paydaşlarını tek çatı altında toparlayarak modern tarımın gelişmesine katkı sağlamaktır.

Domates İhtisas Fuarımız, Türkiye’nin ilk ürün bazlı fuar olma özelliğini taşımaktadır. İlçemizde düzenlenmesini Kumluca Ticaret Borsası olarak önemsiyor ve destekliyoruz.
Bizler bu tür organizasyonlarda başta üreticimiz olmak üzere tarım sektöründeki paydaşların birtakım sorunlarını dile getirmeyi sorumluluğumuz olarak biliyoruz. Bu anlamda birkaç hususa değinmek istiyorum.

Her platformda özellikle vurguladığımız bir husus var. Bu güzelim ülkemizin kalkınmasındaki temelin tarım olduğunu herkes bilmelidir. Türkiye ve dünyada iklim değişiklikleri, pandemiyle beraber gıdanın ve gıda üretiminin önemini bizlere gösterdi. Artan girdi maliyetlerinin yanı sıra susuzluk nedeniyle dikilebilir alanlarımız azaldı.

İhracatımız hariç, göçmenlerle beraber 100 milyona yakın bir nüfus, ayrıca 50 milyonu aşkın turist misafirlerimizle Türkiye’de 150 milyon insanın gıdasını üretmek zorundayız. Buna göre var olan toprağımızla daha çok insanı beslemek için üretim miktarını dahada yükseltmek zorundayız. Bunun için hibrit tohum çeşitlerinin önemi ortaya çıkmaya başlamıştır. Ata tohumlarımız genetik kaynaktır. Tat, koku, aroma gibi üstün özellikleri vardır. Fakat hastalıklara karşı dayanımı yoktur. Hastalık dayanımı sadece yabanilerde vardır.
Ülkemizde ve dünyanın muhtelif yerlerinde doğada var olan aynı türden ana baba hatları, tamamen doğal yöntemler ile melezlemeler yapılmaktadır. Doğada kendiliğinden de rüzgar ve arı aracılığı ile melezlenir.

Tohum ıslahı ile aynı cins iki farklı tohumu eşleyerek, hibrit tohumlar elde edilmeye başlanmıştır. Buradaki amaç; Hastalıklara karşı daha dayanıklı, verimi ve raf ömrünü artırmak, meyve homojenini geliştirmek, çoklu toprak yapısına uyum sağlanması, aşırı sıcak ve soğuklara uyum sağlanması gibi temel amaçlar için yapılıyor. Hibrit tohumların insan sağlığına da hiçbir şekilde zararı yoktur. İnsanlara hastalıklı bir şey gibi göstermek doğru bir yaklaşım değildir. Hibrit tohumları GDO lu tohumlarla karıştırmamak gerekiyor.

Ancak tarımla ilgisi olmayan insanların bu konularda yorum yapmaya başlamaları üreticilerimize çok zarar vermektedir. Nasıl bir beyin cerrahının yaptığı ameliyatla ilgili yorum yapamıyorsak konuyla ilgisi olmayan insanların yorum yapmaması gerekiyor. Bu durum üreticiye de tüketiciye de zarar veriyor.

Bizler büyüyen Türkiye için daha çok çalışmak daha çok üretmek zorundayız. Tarım siyaset üstüdür. Bu yüzden konuları sahaya inerek paydaşlar ile birlikte tartışıp ne yapmamız gerektiğini ortaya koymalıyız" dedi.

Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu, "Kumluca'nın geleceğine yönelik bir adım daha atıyoruz. Kumluca'yı tüm uluslararası fuarlarda temsil edilecek bir seviyeye getirmeyi hedefliyoruz. Bunu tüm halkımız, tüm siyasi parti sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin katılımıyla yapmak istiyoruz" diye konuştu.

Kumluca Kaymakamı Tekin Eldemir, "Durmadan üretiyorsunuz, durmadan gece- gündüz, çoluk- çocuk mücadele ediyorsunuz. Gerçekten hakkınız ödenmez. Kapalı sulama suyu sisteminin çalışmalarına başladık. Göletlerimiz ve kapalı devre sulama sistemi çalışmaları bitince inşallah rahata kavuşacağız" dedi.

Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesildi. Protokol üyeleri tarafından fuar alanındaki stantlar gezildi.












Okunma Sayısı: 116
resim